Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


25 fontos illemszabály, ami jobbá teszi az életed

2018.04.06

25 fontos illemszabály - hireink.hu


Összegyűjtöttünk 25 olyan illemszabályt, amelyet jó, ha ismersz, mert kerülhetsz olyan társaságba, ahol ezek megszegése nagy sértésnek számít! Ezekkel az illemszabályokkal mindenkinek tisztában kéne lennie, de az etikett is nagy ütemben romlik a mai világban. Persze mindenki ismer néhány ilyen apró, ám figyelmes és udvarias gesztust, de nagy részükkel nem vagyunk tisztában. Nem célunk erkölcscsősznek lenni, mert nem vagyunk azok, de célunk, hogy ezekből minél több közismert legyen!
 

 1. Ha sétálsz valahol egy barátoddal, aki köszön egy számára ismerős személynek az utcán, illik neked is köszönni neki, még akkor is, ha te nem ismered azt a személyt.
 2. Ha valaki hozzád szól, hogy: ,,Te, ott!”, nem kötelességed odanézni vagy figyelembe venni, ez ugyanis elfogadhatatlan megszólítási forma.
 3. Ne felejtsük el megköszönni a dolgokat a rokonoknak és barátoknak sem, mert ők is ugyanúgy igénylik a köszönetet, mint mások. Tiszteljük meg őket ezzel.
 4. Ha valaki ‘meghív’ valakit valahová, akkor az azt jelenti, hogy a meghívó fizet a meghívott félnek mindent. Ha pedig valaki azt mondja: ‘menjünk el egy étterembe”, akkor ez esetben mindenki saját magának fizet. Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy (pl.) vacsoráját, akkor a nőnek illik ezt elfogadni.
 5. Egy jól nevelt férfi mindig kellő tisztelettel bánik a nőkkel; őket hívják 'igazi úriembernek'.
 6. A szülőknek illetlenség beleolvasniuk a gyermekük levelezésébe. (ha csak erre nincs valami komoly indok) Tartsuk tiszteletben a szeretteink és rokonaink magánéletét.
 7. Sose fújjunk magunkra túl sok parfümöt, inkább vigyük magunkat és ha úgy érezzük kell, akkor fújjunk még magunkra egy keveset.
 8. Ha egy nő is van a társaságban, a férfi csak akkor gyújthat rá egy cigarettára, ha arról előzetesen engedélyt kért a hölgytől.
 9. Akárki is vagy (cégigazgató, vagy pizzafutár), ha belépsz valahova, mindig neked kell köszönni elsőként az ott tartózkodóknak.
 10. Sose bámuljunk vagy mutogassunk valakire az utcán. Illetlenség.
 11. Ha valaki megbánt valamivel, nem illik felkapni a vizet és hangosan visszaszólni, ne süllyedj le az ő szintjére. Csak mosolyogj és hagyd magad mögött a modortalan embert.
 12. A férfinek soha nem illik megfognia egy nő táskáját, ugyanakkor illik levennie például a kabátját, ha megérkeznek valahová.
  Profiwebmester.hu - hireink.hu
 13. A sofőröknek kötelességük figyelemmel lenni a gyalogosokra is és nem belehajtani egy nagy pocsolyába, ha azzal lefröcskölheti a gyanútlan járókelőket. Ez nem csak etikett, de ezzel akár súlyos problémákat is okozhatunk.
 14. Mindig tartsuk tisztán a cipőnket, ez ugyanis nagyon sokat elárul rólunk.
 15. A férfinak sétálás közben mindig a nők bal oldalán kell menniük, kivéve a katonáknak, akiknek készen kell állniuk a tisztelgésre.
 16. Van 6 olyan dolog amiről nem illik beszélned nyilvánosan: életkor, pénz, családi veszekedés, vallás, egészségügyi problémák, szerelmi ügyek.
 17. A férfinek sosem szabad megérintenie egy nőt az engedélye nélkül. Például elfogadhatatlan ha egy beszélgetés alkalmával csak úgy megfogja egy férfi a nő kezét. Ez alól kivételt képez, ha a párodról van szó, vagy például az autóba szeretnél segíteni beszállni egy hölgynek, vagy az úttesten akarnád átkísérni.
 18. Ha egy moziban vagy színházban fel kell állítanunk az embereket, hogy elfoglalhassuk a helyünket, a férfinek illik előre mennie és megkérni az embereket, hogy álljanak fel.
 19. Sosem illik a barátunk/barátnőnk táskájában, zsebében vagy levelei között turkálni.
 20. Sose helyezd az asztalra a telefonodat nyilvános helyen. Ezzel ugyanis azt sugallod, hogy unatkozol és legszívesebben már elmennél az adott helyről.
 21. Ha valakit esetleg véletlenül megbántasz, ne menj bele újra a témába, csak egyszerűen kérjél tőle bocsánatot és próbáld meg messziről kerülni az adott témát a jövőben.
 22. Sosem szabad hajszolni a divatot és mindig az éppen aktuális stílust követni. Sokkal hasznosabb, ha megtaláljuk a számunkra ideális, nekünk tetsző divatot és stílust, amiben mi is jól érezzük magunkat és környezetünk is mutatósnak talál.
 23. Kerüljük a hangosan nevetést, nyilvános helyeken. Nem illik.
 24. Ha megbeszélésen, előadáson vagy a telefonodról mindíg vedd le a hangerőt, a csörgést. Nem illik az előadást megzavarni telefon csörgéssel.
 25. Senkinek nem árt, ha tisztában van az éttermi etikettel, vagy azzal, hogy mi számít illetlenségnek, amiről nem is gondolnánk. Vannak köztük olyan alapvetések is, amelyet már egészen kis korban meg kéne tanulni a szülőktől, de sokan még felnőtt fejjel sem tartják be ezeket. Íme az éttermi etikett:

Éttermi etikett 1 - hireink.hu Éttermi etikett 2 - hireink.hu


Hirdetésben partnerünk a Radar Hirdető Rendszer : radarhirdeto.hu!

Az eredeti cikk a Hireink.hu weboldalán jelent meg.

Ha tetszett, kérlek oszd meg a cikket!